Orkide Bakımı:

  • Orkidenizi direkt olarak güneş ışığı almayacağı ancak aydınlık bir yerde tutun.
  • Işık ihtiyacı yalnızca gövdesi ve yaprakları için geçerli değildir. Orkide kökleri için de ışığa ihtiyaç duyar bu sebeple şeffaf saksı kullanılmalıdır ve çok gerekmedikçe saksısı değiştirilmemelidir.
  • Toprağı özel bir karışımdır. Standart bitki toprakları ile yetiştirilmesi mümkün değildir. Eğer toprak değişimi yapacaksanız özel orkide toprağı edinmelisiniz.
  • Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir.
  • Orkide için ideal hava sıcaklığı 13-30 derece arasındadır. Pencere kenarlarında hava akımından korunarak muhafaza edilebilir.

Teraryum Bakımı:

  • Teraryum bakımında en önemli husus sulamadır. Sulamanın fısfıs ile yapılması gerekir ve sulama sıklığı bitkinin türüne göre değişim gösterebilir. Genel olarak toprak nemini kaybetmeye yakın sulama yapılması önerilir.
  • Isıtıcı ve klimalara uzak bir bölgede konumlandırılmalıdır.
  • Güneş ışığının dik gelmesinden korunmalıdır.
  • Kesinlikle gübreleme yapılmamalıdır.
  • Teraryum nemi sever. Ancak çok sulama yapılırsa nem oranı istenilenin üzerine çıkar ve çürümeler ile yosunlanmalar meydana gelebilir.

Vazo Çiçekleri Bakımı:

Saksılı bitkilerimizin haricinde mis kokusu ile bizi mest eden lilyumları, papatyaları, gülleri kısacası vazodaki çiçeklerimizi nasıl uzun süre muhafaza edebiliriz?

Vazodaki çiçeklerimizi çoğu zaman 1 hafta seyre dalar ardından kurutur veya atarız. Aslında vazodaki çiçekleri de 1 ay kadar mis kokuları ile muhafaza edebiliriz. Bunun için öncelikle yapılması gereken; çiçeğin türü ne olursa olsun bağlı olduğu ipi veya lastiği kesmek. Önce çiçeklerimizin biraz rahatlamasını sağlamalıyız. Eğer vazosu yok ise, temiz bir vazo içerisine yerleştirdikten sonra yapılacak işlemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Çiçeğin vazo içerisinde kalan saplarındaki yaprakları temizleyin, eğer çiçeğiniz gül ise dikenlerini de temizlemeyi unutmayın. Bu şekilde çiçeğiniz daha rahat su çekecektir.
  2. Çiçeklerin saplarının ucundan 3-4 cm kadar eğimli olacak şekilde kesin.
  3. Temiz su doldurduğunuz vazo içerisindeki suyunu her gün taze su ile değiştirin.
  4. Vazonuzu aydınlık ama direkt olarak güneşle temas etmeyecek bir yere yerleştirin.

GUZMANYA BAKIMI

Guzmanya çiçeği doğru bakım koşulları altında 1 sene boyunca çiçekli kalabilen nadir türlerdendir. Saksı çiçeklerinin en popülerleri arasında yer alan Guzmanya çiçeği her dönem çiçekli kalan yapısıyla oldukça sevilmektedir. Dünya üzerinde 120 farklı çeşidi olsa da hepsinin bakım gereksinimleri aynı. Kökeni Güney Amerika olan bu güzel çiçeğin bakımı nasıl olmalı beraber göz atalım.

Guzmanya Çiçeğinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Direkt Guzmanya çiçeğinin doğru bakım koşullarını bilmeniz durumunda yılın 12 ayı çiçekli kalabilmektedir. Işık ihtiyacı, sulama, nem gereksinimlerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Guzmanya çiçeği ışık ihtiyacı?

Guzmanya çiçeği direkt gün ışığından uzak tutulmalıdır. Direkt gün ışığı eşsiz güzellikteki çiçeğinin renginin solmasına yol açacaktır. Az ışıklı ortamlara dayanabilen yapısıyla ev ve ofislerin neredeyse tüm köşelerinde yaşamaya uyum gösterir.

Guzmanya çiçeği sulaması nasıl yapılmalıdır?

Guzmanya çiçeği sulama suyuna karşı çok hassastır. Mutlaka içme suyu kullanarak sulamalısınız.

Guzmanya çiçeği için gerekli oda sıcaklığı?

Tropikal bir bitki olduğu için yüksek nemli ve sıcak ortamlardan hoşlanır. Günlük olarak yapraklarını nemlendirmeniz guzmanya çiçeğinin gelişimi için önemlidir.

Ekstra bilgiler:

Yaz ve ilkbahar aylarında 2 haftada 1 defa bitki besini kullanmanız sağlıklı gelişimini destekleyecektir. Renkli ve canlı çiçekleriyle ev ve ofislere canlılık katan bu uzun ömürlü çiçek son dönemlerin en çok tercih edilen çiçekleri arasında yer alıyor. Bromeliad ailesinin bir üyesi olan guzmanyalar, ananas ve hava çiçeği türleriyle aynı kökenden gelmektedir. Bromeliad ailesinin üyeleri, ağaçta, toprakta ve diğer bitki türleri üzerinde yetişebilmektedir. Bromeliad ailesinin üyelerine saksı çiçekleri koleksiyonundan ulaşabilirsiniz.

Guzmanya çiçeğinin yapraklarının güçsüzleşmesi az sulandığına işaret eder.

Evcil hayvan dostu bitkiler koleksiyonunda yer alan guzmanya çiçeği, evlerinde kedi ve köpek olan bitki severlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Guzmanya çiçeğinin budanmaya ihtiyacı yoktur. Sadece güçsüzleşen ve formunu kaybeden yapraklarını temiz bir makas yardımı ile kesmeniz onu mutlu edecektir. Güçsüz ve kötüleşen yapraklarını kesmek bitkinin enerjisini yeni açacak ve var olan yapraklarına aktarmasını sağladığı için gelişimini hızlandıracaktır.

Guzmanya çiçeği kurudu ne yapmalıyım?

Guzmanya çiçeğinin solmasına neden olacak durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Direkt güneş ışığına maruz kalması.
  2. Çok fazla soğuk havaya maruz kalması.
  3. Yeteri kadar toprağının olmaması.
  4. Köklerini çürütecek kadar fazla sulanması.

Bu saydığımız 4 duruma karşı önlem almanız durumunda guzmanya çiçeğiniz uzun yıllar sizinle kalacaktır.